Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Historical Reenactment Group
 
ИндексИндекс  CalendarCalendar  EventsEvents  GalleryGallery  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Римскa екипировка от 4 век

Go down 
АвторСъобщение
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 04, 2018 12:15 pmТуника Далматика

Традиционно туниката, която наричаме далматика, се шие от едно сгънато на две централно платно с дължина два пъти дължината на туниката. Обикновено дължината на далматиката е такава, че да покрива коляното, но често след като се запаше отгоре с пояс, тя се издърпва така, че долния край достига средата на бедрото.
Също така традиционно, далматиката е и доста широка – ранните далматики, както въобще всички римски туники, достигат до 90, че даже и 100 см. ширина. По-късните, под варварско влияние, се стесняват, но пак остават сравнително широки, да кажем едно 66-72 см. (при норма примерно 56-60см). Тъй като в древността рядко са били тъкани толкова широки платове, се използват 2-3 платна с ширина 36-42см.
Друго характерно за далматиката е правата кройка – евентуално с цепки отстрани, които цепки продължават до средата на бедрото, по-късно се появяват варианти, при които вместо разрези, отстрани се вкарват клинове – до талията или до подмишницата.Отворът за главата традиционно е просто прав прорез в района на сгъването на централното платно(при което отпред се образува характерна гънка), по-късно се появяват различни варианти – правоъгълник, полукръг, елипса, кръг.
Ръкавите първоначално са прави, но по-късно, под варварско влияние, започват да се използват стесняващи се ръкави.Най-характерните елементи, тези именно, които превръщат простата туника в далматика се наричат клави( clavi, в единствено число clavus). По-точно клавите са елемент, който присъства и в традиционните римски туники, но при далматиката клавите получават характерна декорация, която именно ги отличава от дотогавашните туники.
При ранните туники клавите са просто ивици от плат или пък някакъв шнур/тасма пришити по дължина на основните шевове от двете страни на централното платно.


Като понякога тези клави са оцветени в цвят различен от този на цялата туника.
В един момент обаче се появява практика клавите да се украсяват орнамент. Този орнамент не минава по цялата дължина на клавите, а се прави само в тези им участъци, които са над талията. Освен това, в двата си края всеки орнамент завършва с фигурен накрайник – терминал.

Именно този тип декорация е характерен за далматиката.

Първоначално цялата декорация, включително и терминалите се бродира/втъкава върху клавите, които си запазват дължина, колкото е пълната дължина на шевовете, върху които са пришити.

Но, тък като бродирането си е бавен и скъп процес, хората още в древността са измислили по-лесен и бърз процес за изработване на клавите, които просто се изрязват от плат с различен цвят, често със шарки, като терминалите се изрязват заедно с клавите.


В тоя случай дължината на клавите е толкова, колкото е била преди дължината на декорацията. Платът от който се изработват такива клави може да е не само с различен цвят, но и от различен материал, примерно на ленена или памучна туника клави от вълна или брокат.
Появява се и вариант, при който клавите са изрязани от някакъв плат, но терминалите не са от същия материал, а се правят като отделни детайли, най-често от някакъв декоративен шнур/тасма и се пришиват отделно.

Друг характерен за далматиката елемент са едни парчета плат, които се зашиват на раменете, от двете страни на клавите. Тези своеобразни „нараменници”, нямат определено име а се наричат с имена, които означават „кръг”, „квадрат”, „”овал” и т.н., тоест – отразяват формата им. Те обикновено са декорирани в същия стил, както и клавите.


С въвеждането на клави, които са не бродирани, а изрязани от друг плат, „нараменниците” започват да се правят от същия плат, както и клавите, като вместо две отделни парчета, на раменете на туниката се пришива едно цяло парче, което минава по дължина на ръкавите и перпендикулярно на централното платно. Клавите се пришиват над този нараменник.

Клавите с терминал накрая и нараменниците са един вид задължителните елементи на далматиката. Освен тези задължителни елементи, далматиката може да има и такива елементи, които по принцип не са задължителни.

Това са, на първо място елементи, които по форма и декорация повтарят нараменниците, но могат да са с по-малки размери от тях. Тези елементи, наречени орбикулуми, обикновено са общо четири – два отпред и два отзад, долния край на туниката.


Понякога обаче тези елементи могат да са само два -- един отпред и един отзад, в тоя случай се разполагат централно.

Друг незадължителен елемент са ивици пришити напречно на ръкавите. Тези ивици могат да минават по края на ръкава, като маншет, могат да са и на известно разстояние от края, могат да са няколко – две-три на брой.


Също такъв елемент е окантоването на отвора за врата:


а също окантоване на долния край на туниката, като това окантоване се съчетава със своеобразни „антиклави”, които може да минават по краищата на цепките, ако има такива.За отличителните белези на висшите сановници в късната Античност
http://mosmaiorum.bulgarianforum.net/t36-topic


Последната промяна е направена от last roman на Съб Мар 17, 2018 11:07 pm; мнението е било променяно общо 14 пъти
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 04, 2018 12:19 pm

Панталон /по находка от блатата в Дания/, която съвпада и с изображението в Силистренската гробница:

Схема:

http://www.shelaghlewins.com/reenactment/thorsbjerg_description/thorsbjerg_trews_description.htm
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 04, 2018 1:44 pm

колани и коланни апликации:


Различни токи от България - 4 век.


oбр. 4.1 - Местонамиране: с. Великово, Добричко (
Описание: бронзова тока; плочката и рамката са свързани с допълнителна шарнирна ос; с четири дупки за нитове, един е запазен
Размери: дълж. на плочката 3,1 см, шир. на рамката 4,0 см
Датиране: ІV в.
oбр. 4.2 Местонамиране: Ятрус, при с. Кривина, Русенско;
Описание: бронзова тока, рамката е отчупена; езичето е със заострен връх и S-виден профил
Размери: дълж. на плочката 7,5 см, дълж.на езичето 4,2 см
Датировка: трета четвърт на IV в. първа половина на V в.
oбр. 4.3 Местонамиране: некропол в местн. “Дъното” при яз. Батак, от могила №1
Описание: бронзова тока, с оребрена рамка, с улей за езичето; ажурно оформена плочка, украсена с врязани коцентрични кръгове и “птиче око”; плочката вероятно е двойно прегъната, тъй като има три нита само в задната част на плочката
Размери: дълж. 7,2 см, шир. 4,2 м
Датировка: ІV в.

oбр. 4.4. Местонамиране: Нове, при Свищов; Археологически музей Свищов
Описание: бронзова тока, с елипсовидна рамка, плочката е с три нита, езичето е профилирано, със S-виден профил и подвит връх
Размери: дълж. 4,7 см, шир. 3,6 см
Датировка: втора половина на IV в. – начало на V в.

oбр. 4.5. Местонамиране: Големаново Кале, при Садовец, Плевенско
Описание: бронзова тока, с правоъгълна рамка, профилирана, с релефни листа в ъглите; плочката е с два нита; езичето е с релефна украса и подвит връх
Размери: дълж. 5,9 см,
Датировка: последна трета на IV в.

(oбр.1) Местонамиране: некрополът в местн. Стражата, при Плевен; случайна находка
Описание: бронзова тока, с елипсовидна рамка, плочката е с три нита, езичето е плоско, с триъгълен връх и три напречни врязвания при основата
Размери: дълж. 5,0 см, шир 3,2 см
Датировка: IV в.
Публикация: Табакова-Цанова, 1981, 142, обр. 8.5.
(oбр.2) Местонамиране: Нове, при Свищов; в Археологически музей Свищов, инв. №428
Описание: бронзова тока, с D-образна рамка, плочката е с три нита, езичето е профилирано и заострено
Размери: дълж. 4,0 см, шир. 3,1см
Датировка: края на IV в. начало на V в.
Публикация: Genčeva 2000, таbl. II. 3.
(oбр. 3). Местонамиране: гробница при Кап. Димитриево, Пещерско. Изградена от тухли с червен хоросан; два скелета с глави на З, не е споменат полът им. По двете дълги страни на гробницата – по една ниша: в лявата – стъклен съд с обло дъно; при краката на погребаните – голям глинен съд; намерени са още: малък глинен съд, стъклен балсамарий, кръстовидна фибула и 10 медни монети на: Константин Велики, Крисп и Константин ІІ; не се споменава къде е намерена токата спрямо скелетите; инв. №1681
Описание: сребърна тока, с профилирана рамка, плочката е украсена с растителен орнамент; три сребърни нита
Размери: дълж. на рамката 3,5 см, шир. на рамката 2,0 см, дълж. на плочката 3,0 см, шир. на плочката 1,0 см
Датировка: средата на ІV в
Публикация: Ботушарова 1950, 246, обр. 181В.
(oбр. 4). Местонамиране: Апиария, при с. Ряхово, Русенско
Описание: бронзова плочка от тока, рамката е отчупена, на обратната страна има три уши за прихващане
Размери: дълж. 3,4 см, шир. 2,6 см, деб. 0,2 см
Датировка: втора половина на VI в.
Публикация: непубликувана, РИМ - Русе, инв. №914.2.
(oбр. 5) Местонамиране: Несебър
Описание: бронзова тока, част от езичето е отчупено
Размери: дълж. 4,0 см, шир. на рамката 2,8 см.
Датиране: VІ – VІІ в.
Публикация: Даскалов 2012, 234, обр. 64. 3.
(oбр. 6) Местонамиране: случайна находка при крепостта на н.Калиакра; изгубена
Описание: лята плочка вероятно от бронз; украса от “птиче око” върху трапецовидната част и човката; врязани напречни линии по врата на птицата; не се виждат отвори за нитове в кръглите допълнения. Има два отвора – един в окото на птицата и един в трапецовидната част, очевидно оформени в процеса на изливане
Размери: не са посочени
Датировка: края на VI в. – началото на VII в.
Публикация: Vagalinski, Atanassov, Dimitrov 2000, 84, fig. 9.
(oбр. 7). Местонамиране: градището при с. Риш, Шуменско; намерена от иманяри; сега в Историческия Музей в гр. Шумен; инв. №5206
Описание: лята плочка, вероятно от бронз, следи от позлата; гравирана украса; цилиндрични клетки (вис. 0,3 см, диам. 0,6 см) в ъглите; в две от клетките са запазени инкрустациите (стъкло или полускъпоценни камъни); краищата на плочката са подвити (0,3 см). В оригинал плочката е имала три малки (2 в средата и един в окото на орела) и пет по-широки отвора (4 в ъглите и 1 в ноздрата); два отвора са направени по-късно, когато долният ляв ъгъл се е счупил. Токата очевидно е носена дълго време; има следи от горене.
Размери: дълж. на плочката без главата 8,9 см, шир. 4,4 х 5,6 см
Датировка: VI в.
Публикация: Vagalinski, Atanassov, Dimitrov 2000, 79, fig. 2.
(oбр. Cool. Местонамиране: южно от Дуранкулак, Шабленско; в музей-Добрич, инв. №Аа2366
Описание: бронзова плочка от тока, рамката е отчупена
Размери: дълж. 5,0 см, шир.2,3 см
Датировка: VI – VII в.
Публикация: Хараламбиева 1993, табл. I.6.
(oбр.9). Местонамиране: с. Абрит, Добричко; в музей-Добрич, без инв.№
Описание: бронзова тока, рамката е правоъгълна и заоблена, изглежда оформена като от 10 различни по форма и големина зърна, в предната част на аплочката има украса с т.нар.”птиче око”; на обратната страна има три уши за прихващане
Размери: дълж. 4,1 см, шир. 2,1 см
Датировка: VI – VII в.
Публикация: Хараламбиева 1993, табл.I.7.
(oбр. 10). Местонамиране: Тегулициум/ дн.с. Ветрен; инв. №ІІІ-1872
Описание: бронзова тока, езичето липсва; на обратната страна има три уши за прихващане
Размери: дълж. 5,1 см, шир. 3,1 см
Датировка: втора половина на VІ в.
Публикация: Атанасов, Йорданов 1994, табл. ІІ. 10.
(oбр. 11). Местонамиране: Апиария, при с. Ряхово, Русенско
Описание: бронзова тока, с елипсовидна рамка с улей за езичето, то е с правоъгълно сечение, има “зъб” в основата си, с подвит връх, излизащ пред рамката; на обратната страна има три „уши” за прихващане
Размери: дълж. 4,6 см, шир. на рамката 1,9 см, деб. 0,4 см, дълж. на езичето 2,3 см, деб. на езичето 0,4 см
Датировка: втора половина на VI в.
Публикация: непубликувана, РИМ - Русе, инв. №951.

Накрайници за колани

(oбр. 5.1) Местонамиране: некрополът в местн. Стражата, при Плевен; случайна находка
Описание: бронзов накрайник, с двойна, правоъгълна, горна част, с един нит; украсена с “птиче око”
Размери: вис. 5,7 см, шир. 4,6 см
Датировка: между 290 г. и 400 г.
Публикация: Табакова-Цанова 1981, 146, обр. 9. 6.
(oбр. 5.2). Местонамиране: некрополът в местн. Кайлъка – Стражата, при Плевен; случайна находка
Описание: бронзов накрайник, с двойна, горна трапецовидна част, с четири нита; украсена с врязани, концентрични кръгове
Размери: вис. 4,2 см, шир. 2,7 см
Датировка: между 290 г. – 400 г.
Публикация: Станчев, Чангова, Петков 1961, 3 4, обр. 2. 12; Табакова-Цанова, 1981, 146, обр. 9.5.
(oбр. 5.3). Местонамиране: Дунавското крайбрежие, без уточнение
Описание: бронзов накрайник, с концентрични кръговe в долната част; плочката свързваща накрайника с колана липсва
Размери: вис. 6,0 см, шир. 2,7 см, деб. 0,2 см
Датировка: между 290 г. – 400 г.
Публикация: непубликувана, РИМ - Русе, инв. №860.
(oбр. 5.4). Местонамиране: Нове, при Свищов; случайна находка; инв. №427
Описание: бронзов накрайник, с два нита в горната двойна част
Размери: вис. 4,5 см
Датировка: от средата на IV до началото на V в.
Публикация: Genčeva 2000, таbl. 11.
(oбр. 5.5) Местонамиране: вероятно от Апиария, при с. Ряхово, Русенско
Описание: бронзов накрайник, с два нита в горната двойна част, украсен с концентрични кръгове в долната част
Размери: вис. 4,5 см, шир. 2,4 см, деб. 0,2 см
Датировка: между 290 г. – 400 г.
Публикация: непубликувано, РИМ - Русе, инв. №774.
(oбр. 5.6) Местонамиране: Големаново Кале, при Садовец, Плевенско
Описание: бронзов накрайник, излят; с три нита в горната част
Размери: вис. 4,7 см
Датировка: VI в.
Публикация: Uenze 1992, Taf. 11.13, Каt. №В54.
(oбр. 5.7) Местонамиране: ОИМ – Велико Търново, усл. №5
Описание: бронзов лят накрайник, следи от излъскване, няма ръбове, вероятно от дълга употреба, четири дупки за нитове в горната част; патиниран
Размери: дълж. 4,5 см, шир.2,35 см
Датировка: VІ в.
Публикация: непубликувано.
40. Местонамиране: Садовско Кале, при Садовец, Плевенско (oбр. 5.Cool
Описание: сребърен накрайник, от пластина
Размери: вис. 4,3 см
Датиране: VI в.
Публикация: Uenze 1992, Taf.11.17, Каt. №SK30.
(oбр. 5.9). Местонамиране: Обект №8 по трасето на АМ „Тракия“: некропол №2, в близост до с. Рупките, Чирпанско/
късноантичната Карасура, гроб №12
Описание: Бронзов накрайник, лят, с П-образен профил, обратната страна е затворена с медна пластина. В горния край има отвор за нит, а над него врязана хоризонтална линия. По лицевата повърхност личат следи от набраздяване, вероятно от почистване на отливката с пила
Размери: дълж. 6,3 см, шир. 1,8 см.
Датиране: втора половина на VІ в.
Публикация: Даскалов, Трендафилова 2005, 163, обр. 2. 3.

римски колан от 5 в., намерен в района на Рейн.


Двойнотрапецовидни /или перковидни/ коланни апликации, намерени в Силистра /4 век/:

един много интересен войнишки колан, намерен в некропол в околностите на Банско /нач. на 4 в. пр. н. е./:Окачване на спатата през 3 и 4 век:Последната промяна е направена от last roman на Нед Фев 25, 2018 11:29 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 25, 2018 12:41 pm

Колан от 5-ти век
Последната промяна е направена от last roman на Нед Мар 11, 2018 11:04 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 25, 2018 10:07 pm

Плащ:


Шал:
един интересен фрагмент от гръцка поема от Доротей, описваща гвардеец /кандидат/:
“Издали люди взирали на меня в восхищении
Как велик я ростом и как роскошна моя одежда
Плащ, который я носил, когда стоял у ворот
Был сделан из двух различных сортов льна (?).
Я стоял с урарием вокруг шеи
В штанах на бедрах
И также у меня был сияющий пояс”


Панонска шапка:

Реконструкция:


Източник:
https://www.beastcoins.com/Topical/VLPP/History/VLPP-History.htm


Последната промяна е направена от last roman на Съб Мар 17, 2018 11:06 pm; мнението е било променяно общо 6 пъти
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 25, 2018 11:04 pm

Навои:
Находка от обвивки за крака от Sogard Mose, Дания. Вътре все още видимите останки от човешки крак.

От арката на Константин /4 век/

Римски барелеф с навои и манускрипт с нещо, което много наподобява средновековните 'дзиври':

Последните на-вероятно са персийска заемка /находка от Египет /6-ти век/:Коптски чорапи - 4 век:

как се плетат чорапки на една кука /игла/.
http://www.youtube.com/watch?v=R6cSiZ4qeCI
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Нед Фев 25, 2018 11:56 pm

Торакомах /платнен доспех/
http://mosmaiorum.bulgarianforum.net/t32-topic

Броня
Mail shirts found at Caerleon in Wales, South Shields in England, Buch, Künzing and Bertoldsheim in Germany, and Dura Europus in Syria show a remarkable uniformity in the size of the iron rings used, with an empire-wide standard of 7mm external diameter and 1mm thickness. A number of these mail coats were found rolled up by their former owners.

За люспестата броня находки и размери имаме тук:
http://www.romancoins.info/MilitaryEquipment-Body-Armour.html#squamata
Още покрай дакийските войни /началото на 2 век/, римските легионери отново започват да използват наколенниците, за да предпазят крайниците си от сечащите оръжия на даките. Те започвали от глезена и стигали до коляното /но не и над него, както при гърците, например/.

Arm manica
Този протектор за горния крайник, съставен от съчленени метални пластини, се появява у римските легионери в хода на Дакийските войни в края на 1-ви век. Съдейки по изображенията от Нотицията и колоната на Аркадий, маниката се е използвала и в късната Античност, макар и да не е ясно дали е спадала към екипировката на катафрактите или на тежката пехота.


Щитове
Римски щитове от Дура Европос /средата на 3 век/. Размерите им остават непроменени и през 4-5 век, въпреки появата на кръгли конични щитове, които са 98-108 см. в диаметър:


Както виждате са леко елипсовидни, с размери - 107 cm x 95 cm.
Интересното е, че щитовете не са плоски, а конични /с височина 6 см/.
Реконструкция:

Римски щитове от 4-ти век, намерени в Сев. Африка:
Орнаментиран щит". Диаметърът му бил 103 см. Кожата била залепена за дървените фрагменти с животинско лепило. Ширината им е 4,5 см. В края на щита кожата е била закрепена за ръба му с шев. Отворите за шева се разполагат на 6 мм. от външния край и на 22 мм един от друг. Щитът е бил леко изпъкнал /до 6 см./.

Възстановка:

"Щит с битка" се е запазила кожата, боядисана с рисунък, изобразяващ битка с туземно население. Дървените фрагменти са от кедър, диаметърът на щита е около 98 см.

Т. нар. "щит с лов", /датиран от 4 в./ от Сев. Африка, от който са оцеляли няколко кожени фрагменти и дървени части /от кедър/. Дъсчиците са широки 4-6 см. и с дебелина 7 мм. Щитът е бил леко изпъкнал, кръгъл, 108 см. в диаметър:

Реплика на британската реенактмънт група Comitatus:


Умба
Характерни за периода са коничните умба от желязо или бронз.

Възстановка по находки от Dondenberg, Rijksmuseum Van Oudheden и Koblenz:


Последната промяна е направена от last roman на Вто Мар 13, 2018 11:36 pm; мнението е било променяно общо 7 пъти
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Вто Мар 06, 2018 9:28 pm

Шлемове:
В края на 3 век, когато Диоклециан реформира армията, държавните оръжейници започват масово производство на опростени шлемове тип "intercisa". За разлика от ранноимперските шлемове /Imperial Italic, Imperial Gallic, които са цели/, новите шлемове са съставени от две половини, съединени гребен помежду си.


Ето фрески на римски войници от периода:


Статия по въпроса/на руски/:
http://www.unn.ru/pages/issues/vestnik/99999999_West_2010_3/33.pdf
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
last roman
DVX
DVX
avatar

Брой мнения : 111
Join date : 16.08.2017
Age : 36
Местожителство : Serdica

ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   Вто Мар 06, 2018 9:31 pm

другата разпространена разновидност на Intercisa-та е ето тази /без гребен/:

Още късноримски шлемове:
http://www.romancoins.info/MilitaryEquipment-Helmet-late.html
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Римскa екипировка от 4 век   

Върнете се в началото Go down
 
Римскa екипировка от 4 век
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Mos Maiorum Ulpiae Serdicae :: Ковачница-
Идете на: